Ne gubite dragocjeno vrijeme... ... budite uvijek ispred drugih... ... pronađite rješenje stvoreno samo za Vas... ... i ostvarite još jedan korak prema uspjehu. Mi smo tu da Vam u tome pomognemo.

Prednosti primjene elektoničkih računa

Prednosti korištenja elektroničkih računa očituju se i na strani primatelja i na strani izdavatelja, ali i društva općenito.

Naime elektronički računi izbacuju sve manualne korake u procesu, a uz to eliminiraju i troškove poštarine, papira i ispisivanja. Postupak kreiranja računa je ubrzan i transparentan, a upravljanje gotovinom se obavlja na temelju aktualiziranih brojeva. Osim financijskih ušeda koje se ostvaruju kod samih troškova poštarine, ne smiju se zanemariti ušede koje ostvaruje ubrzanje procesa. Ubrzanje procesa zbog elektroničkih računa ostvaruje se i na strani primatelja i na strani izdavatelja računa.

Najznačajnije prednosti koje možemo istaknuti su:

  • Smanjenje troškova isporuke i obrade računa

  • Ubrazanje procesa pripreme i obrade računa

  • Sigurna i trenutna dostava

  • Računi se ne mogu zagubiti

  • Nema pogrešaka kod unosa računa

  • Ubrazanje procesa odobravanja

  • Povezivanje računovodstvenih sustava

  • Slanje ostalih dokumenata u elektroničkom obliku

  • Pristup i pregled svih poslanih i primljenih računa

  • Smanjenje troškova arhviranja računa i popratne dokumentacije

 

Što kažu istraživanja?

Brojna neovisna istraživanja ukazuju na uštede koje pomoću procesuiranja elektroničkih faktura mogu ostvariti njihovi izdavatelji i primatelji.


Kod izdavatelja:

Tako je Ulrike Dähne postavila tezu da na njemačkom tržištu stvaranje papirnate fakture stoji devet eura.  Tvrtka Celent Communications procjenjuje da su tokom 2001. dobavljači u Sjedinjenim Državama mogli uštedjeti 4,8 eura po jednom elektroničkom računu.

Tvrtka Garnet Group je u svojoj studiji "The Big Payoff of Web Billing and Online Customer Service" bila nešto skromnija i ocijenila da ušteda po jednom e-računu iznosi tri američka dolara.

Kod primatelja:

Analize također ukazuju na velik potencijal ušteda primatelja računa. Unatoč različitim procjenama, sigurno je da kompanije mogu ostvariti uštedu od najmanje pedeset posto.
Presudni čimbenik te uštede se određuje na samome početku: radi se o količini faktura, količina rada potrebna za provjeru faktura i struktura dobavljača te razina automatizacije, automatska verifikacija faktura, te dokumenti o narudžbama i dobrima vezanima za fakture.

Celentova studija naznačuje mogućnost uštede od čak devet eura po fakturi dok Dähne procjenjuje da svaka faktura stoji 12,5 eura od čega se može uštedjeti 50 posto.

Najveće vrijednosti uštede pojavljuju se u pojedinim slučajevima, pogotovu kod faktura s raznovrsnim detaljima različitih stavaka, no jasno je da se sve uštede kreću u dvoznamenkastim postocima.
 


Više o temi

Načini slanja elektroničkih računa

U skladu sa novim pravilnikom, elektronički računi mogu se slati na dva osnovna načina.

Zakonska regulativa

Nekoliko je zakona i propisa koji reguliraju izdavanje, promet te čuvanje elektroničkih računa. U Republici Hrvatskoj to je čak 8 različitih zakona. U svakom od njih definiran je dio propisa koji se...

Prednosti primjene elektoničkih računa

Prednosti korištenja elektroničkih računa očituju se i na strani primatelja i na strani izdavatelja, ali i društva općenito.