Styria Hrvatska

APLIKATIVNO RJEŠENJE ZA OCJENJIVANJE SADRŽAJA, LIFERAY

Naši stručnjaci su 2004. razvili aplikaciju CGA (eng. Content Grading Application) - jedinstveno rješenje za ocjenjivanje novinara koji pripremaju sadržaje dnevnih novina, internetskih portala s vijestima i periodičnih izdanja poput redakcija Večernjeg lista i 24 sata. Aplikacija je s godinama nadograđivana sukladno potrebama i zahtjevima korisnika. OptimIT pruža uslugu podrške i održavanja aplikacije.

Ideja, tko, što

Styria Hrvatska od 2001. djeluje na hrvatskom tržištu kao dio austrijskog medijskog koncerna Styria Media Group AG. Osim tiskovina poput Večernjeg lista, 24 sata, 24 sata Express te Poslovnog dnevnika, Styria Hrvatska objavljuje vijesti na internetskim portalima (24.sata.hr, vecernji.hr, poslovni.hr), specijaliziranim internetskim stranicama i portalima (njuskalo.hr, klokanica.hr, zdravakrava.hr, gastro.hr i drugi).

Izazov, cilj

Redakcije Večernjeg lista i 24 sata vrlo su teško pratile velik broj dnevnih objava i članaka velikog broja novinara. Urednik je svakog dana trebao ocijeniti i evaluirati svaki objavljen članak. Tako prikupljene ocjene korištene su kao osnova isplate novinarskih plaća, honorara i naknada.

Prikupljanje podataka i ocjenjivanje novinara zahtijevalo je dosta vremena i ljudskih resursa. Korisnik je stoga zatražio razvoj sustava koji bi definirao funkcionalnosti i optimizirao poslovanje. CGA je olakšala i ubrzala proces ocjenjivanja novinara te omogućila izradu različitih izvještaja – od financijskih do narativnih – poput broja objavljenih članaka u proteklom mjesecu, njihove tematike, ocjene i sličnog.

Styria Hrvatska u to je vrijeme koristila SAP sustav za upravljanje kadrovima što je integrirano u novu aplikaciju.

Nakon 2012. godine čitav sustav, s pripadajućim funkcionalnostima i zatraženim promjenama, na zahtjev korisnika je migriran na Liferay platformu.

Strategija, tehnologija, rješenje

Razvijena je inovativna CGA aplikacija za ocjenjivanje sadržaja za redakcije Večernjeg lista i 24 sata.

Projekt je uključivao razvoj logičnog, jednostavnog sustava podrške uvoza objavljenog sadržaja iz redakcijskog sustava uz mogućnost uredničkog ocjenjivanja. Uvezen sadržaj se organizira u skladu s unaprijed definiranim funkcionalnostima poput mjesta troška, datuma, autora, izdanja i sličnog. Prikupljene informacije i ocjene služe za evaluaciju autora, njihovo nagrađivanje i integraciju sa SAP-ovim sustavom za upravljanje kadrovima.

Za integraciju sa SAP-om prvotno je korišten SAP NetWeaver portal, no nakon 2012. godine uspješno smo migrirali postojeće informacije, logiku ocjenjivanja te funkcionalnosti na standardan Liferay portal otvorenog koda.

Napravljena je nadogradnja sustava: sustav uvozi podatke o objavljenom sadržaju iz uredničkog i izdavačkog sustava (DTI) te ih usmjerava urednicima radi evaluacije. Novinari mogu u svakom trenutku vidjeti rezultate evaluacije. Glavni urednik i njegovi asistenti koriste bazu unaprijed definiranih, ugrađenih, izvještaja. Sve funkcionalnosti dostupne su putem standardne Liferay platforme dok je dohvat informacija o korisnicima, za generiranje izvještaja i migraciju korisnika, integriran s LDAP/Active directory rješenjem.

Ove internetske stranice koriste kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb "U redu" pristajete na korištenje kolačića. U redu