Implementacija CAP.CAP sustava OptimIT-a

12.10.2018.

Na Konferenciji Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa održanoj 10. i 11. listopada 2018. prezentirali smo vlastita iskustva u implementaciji CAP.CAP sustava za rano upozoravanje.

Konferencija je okupila više od 190 sudionika – znanstvenika, znanstvenih institucija i organizacija, državnih tijela, privatnog sektora i lokalne zajednice. Teme su bile strukturirane u pet osnovnih kategorija: strategije i politike smanjenja rizika od katastrofa, smanjenje rizika od katastrofalnih poplava, smanjenje rizika od katastrofalnih potresa, smanjenje rizika od katastrofalnih požara te ostali rizici i rizici u nastajanju.

Prednosti i specifičnosti CAP.CAP sustava

OptimIT je prezentirao CAP.CAP sustav za rano upozoravanje implementiran u osam država Karipskog otočja. Riječ je modernom sustavu koji ovlaštenom osoblju, različitim komunikacijskim kanalima, omogućuje slanje upozorenja i obavijesti o svim vrstama prijetnji ili drugih obavijesti ciljanoj populaciji određenog područja. Sustav spaja moderne tehnologije i klasične kanale upozoravanja te omogućuje jednostavnu, brzu i preciznu komunikaciju.

Načini komunikacije putem komunikacijskog kanala

Karipsko otočje, zbog svojih seizmoloških i hidrometeoroloških karakteristika, izloženo je čestim prijetnjama od katastrofalnih događaja. Stoga je neophodno uspostavljanje učinkovitog sustava za rano uzbunjivanje i informiranje. Državne uprave tražile su sustav koji omogućuje slanje poruka za ”sve opasnosti” na ”sve načine uzbunjivanja” čime se sustav, izvan kriznih situacija, koristi za obavijesti od općeg interesa. Aplikacija je jednostavna za uporabu. Sustav je dugoročno održiv, ne zahtijeva visoke troškove implementacije i održavanja kao ni posebnu edukaciju i trening.

Dodatan izazov je bio razviti aplikaciju za turistički posjećeno područje na kojem se govori različitim jezicima, a infrastruktura je loša i ograničena. Aplikacija nudi mogućnost jednostavnog, brzog komuniciranja ciljanim skupinama na više jezika.

Dodatne mogućnosti CAP.CAP rješenja

Reakcije korisnika i turista s karipskog područja vrlo su pozitivne. Zbog višestrukih koristi aplikacije, postoji velik interes za proširenjem i implementacijom CAP.CAP sustava na okolne države. Područje interesa nije ograničeno na države kojima prijete katastrofe poput potresa, poplava, vulkanskih erupcija i sličnog. Aplikacija je prilagođena obavješćivanju i informiranju bilo koje ciljane grupe ljudi, na različite načine i putem različitih komunikacijskih kanala (npr. zaposlenika ili turista unutar turističkog kompleksa, trgovačkog centra i sličnog).

Više možete pronaći na našim CAP.CAP stranicama.