Prelazak na euro (€) kao službenu valutu i novosti u EDI i e-Račun razmjeni

18.07.2022.

Hrvatska od 01.01.2023. postaje 20. članica europodručja i prelazi na euro uz fiksni tečaj konverzije od 7,53450 kuna za 1 euro.

Euro kovanice
Euro kovanice (Izvor: HNB)

Promjena službene valute utjecat će na mnoga područja gospodarstva i poslovanja. To uključuje i elektroničku razmjenu dokumenata (eng. EDI) i razmjenu e-Računa za državu.

Veći dio dorada i izmjena bit će na strani financijskih, računovodstvenih i poslovnih (ERP) sustava. No, informacijski posrednici također moraju biti spremni za novu valutu.

Zaprimanje, obrada i isporuka dokumenata s EUR kao valutom, trebala bi biti omogućena od strane svih posrednika prije 1. siječnja 2023.

Na koga se odnosi dvojno iskazivanje cijena?

Dvojno iskazivanje cijena ne odnosi se na sve, već samo na izravan odnos prema potrošačima.

Za B2G, G2G ugovore, dokumente između poslovnih subjekata (B2B) dvojno iskazivanje cijena nije obvezno.

Važno je imati na umu kako su od obveze dvojnog iskazivanja izuzeti računi koji se izdaju poslovnim subjektima i drugim tijelima javne vlasti tzv. B2G i G2G ugovorima (eng. „business to government“ i „government to government“ ugovori),…, – MINGOR

Dodatno, od obveze dvojnog iskazivanja izuzeti su i računi koji se izdaju sukladno EU normi
prema propisanoj HTML shemi (eRačun) te tzv. INO računi.
– MINGOR

Kako pripremiti poslovne sustave za prelazak na EUR ?

Planiranje

Napravite plan i krenite na vrijeme.

Popišite sve sustave koje koristite u svom poslovanju na koje utječu promjene valute. (računovodstveni, financijski, ERP, EDI, e-Račun…,). Provjerite mogućnost prikaza cijena u EUR, primanja, slanja i obrade dokumenata u novoj valuti, kao i ispravno preračunavanje cijena. Testirajte na vrijeme.

Što prije započnete dorade iskazivanja cijena u eurima i testiranja, to će biti manje šanse za nepredviđene troškove ili probleme jednom kada kuna više neće biti priznata kao valuta.

Pravovremenim testiranjem elektroničkih dokumenata, provjerit ćete i utvrditi ispravnost:

  • ispisa dokumenta iz poslovnog sustava pošiljatelja (npr. ispis računa iz ERP-a)
  • zaprimanje i obradu na strani informacijskog posrednika
  • mapiranje na strani informacijskog posrednika i isporuka prema primatelju ( priprema dokumenta u formatu kojeg primatelj zahtjeva i može obraditi u poslovnom sustavu)
  • zaprimanje i obrada na strani primatelja. (kupca)

OptimIT je spreman na prelazak na euro, s obzirom da se već godinama koristi kao valuta za inozemne relacije.

To znači da naši korisnici ne moraju brinuti o prilagodbama EDI ili e-Račun sustava jer za njih nema potrebe s naše strane. Prelazak na euro tako ćemo učiniti bar jednom brigom manje za naše korisnike, a sve upute i nedoumice riješit ćemo savjetovanjima.

Smjernice Ministarstva financija

Ministarstvo financija RH tj. Kordinacijski odbori izdali su smjernice i upute za proces prilagodbe zamjene kune s eurom. Cilj dokumenata je informirati sve subjekte opće države kao i gospodarske subjete o postupku uvođenja eura.

Oba dokumenta dostupna su na sljedećim adresama i moguće ih je preuzeti:

UPUTA O PROCESU PRILAGODBE POSLOVNIH PROCESA SUBJEKATA OPĆE DRŽAVE ZA POSLOVANJE U EURU

SMJERNICE ZA PRILAGODBU GOSPODARSTVA U PROCESU ZAMJENE HRVATSKE KUNE EUROM

Gospodarskim i poslovnim subjektima savjetujemo da prouče dokumente na vrijeme i raspitaju se za sve što im nije jasno.

Također treba pratiti sve novonastale Uredbe, Zakone i akte za što manje nedoumica i odrađivanje posla u skladu sa svim potrebnim.

Prelazak na euro svakako će biti izazov za tvrtke, no uz prave informacije i kvalitetnu podršku, može proći bez dodatnih problema.

Za sva pitanja vezana uz elektroničku razmjenu podataka (EDI), e-Račune i e-Arhivu te prelazak na euro, slobodno nam se obratite putem kontakt forme ili emaila.