Što korištenje elektroničkih računa (e-računa) donosi poduzeću?

27.02.2020.

Sve se češće možete susresti s prijedlogom da tradicionalni račun zamijenite njegovim duplikatom u elektroničkom obliku tj. e-računom.

Zašto vas tvrtke potiču na prelazak na elektroničke račune?

Vide li u tome priliku za smanjenje troškova? Da.

Štedi li upotreba e-računa vrijeme? Da.

Imaju li potrošači koristi od toga? Naravno.

Imajte na umu da svaka elektronička faktura ima istu pravnu vrijednost kao i papirnati dokument.

Situacije u kojima računi kasne ili uopće nisu stigli, a poslani su poštom, mogu se zaboraviti. Isto se odnosi na neprekidno pretraživanje uredskih registratora kako bi se pronašao određeni dokument. Sve zahvaljujući prelasku na e-račune.

U Hrvatskoj se do sredine siječnja 2020. uspješno je razmijenilo oko 3 milijuna e-računa samo za javnu nabavu.


Prednosti upotrebe e-računa:

  • Korištenje e-računa smanjuje vrijeme čekanja računa. Elektronički dokument u trenutku izdavanja ide na navedenu adresu e-pošte ili pristiže u neki sustav.
  • Pogodnost  arhiviranja. Elektroničke fakture, za razliku od tradicionalnih računa, ne zauzimaju prostor u uredu.
  • Izborom e-računa štitite okoliš.
  • Pristupačnost s bilo kojeg mjesta. Nakon što se prijavite na svoj mail ili u sustav s bilo kojeg mjesta, moći ćete vidjeti primljeni dokument.
  • e-Račun poboljšava poslovne procese u tvrtki. Ako pronađete određeni dokument, ne morate prelistavati hrpu papira – čuvanje računalne baze podataka svih faktura ubrzat će i poboljšati pretraživanje, što će uštedjeti dragocjeno vrijeme.
  • Smanjivanje troškova. Slanjem računa u elektroničkom obliku izvođačima, kompanija štedi na ispisu računa i troškovima paketa.


Infinite IT Solutions pripremio je EDI rješenje Infinite e-račun koji također pojednostavljuje i postupak otpreme računa generirajući ga u .pdf formatu i izravnim slanjem na navedenu email adresu.

Elektronički račun sve je popularniji način sigurnog upravljanja i kontrole računa.

Njegova je najveća prednost značajno smanjenje troškova distribucije. Elektronički računi imaju visoku učinkovitost isporuke i ekološki su prihvatljivi. Broj tvrtki koje zamjenjuju tradicionalni račun stalno raste. Također, njihovi kupci već i očekuju mogućnost primanja e-računa, što je prikladnije od pohranjivanja papirnatih verzija.

Napisala: Anna Odzimek

Ove internetske stranice koriste kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb "U redu" pristajete na korištenje kolačića. U redu