Parkovi Hrvatske

INTERNETSKI PORTAL, CMS RJEŠENJE INTERNETSKA TRGOVINA, LIFERAY

U suradnji s UNDP Hrvatska, OptimIT je na Liferay platformi razvio internetski portal „Parkovi Hrvatske“ gdje su po prvi put dostupne informacije o svim nacionalnim parkovima i parkovima prirode u Hrvatskoj. Sastavni dio portala je internetska trgovina koja nudi kupovinu ulaznica i suvenira za parkove u Hrvatskoj.

Ideja, tko, što

Projekt je započeo 2015. godine u suradnji s UNDP Hrvatska i Ministarstvom zaštite okoliša i energetike. Korisnici su tražili centralno mjesto na internetu gdje će po prvi put predstaviti svih osam nacionalnih parkova i jedanaest parkova prirode u Hrvatskoj.

Dizajniran je i razvijen internetski portal „Parkovi Hrvatske“ čiji je sastavni dio internetska trgovina ulaznica i suvenira za parkove.

Izazov, cilj

Interaktivan internetski portal trebao je pružiti zadovoljavajuće korisničko iskustvo te omogućiti integraciju s e-Commerce rješenjem odnosno internetskom trgovinom ulaznica i suvenira. Sustav je trebalo integrirati s ERP platformom zbog sigurnosti kupnje i naplate.

Pored pružanja važnih informacija i vijesti, portal je zamišljen kao centralna, administrativna točka svih predstavnika parkova gdje se nudi pregled i unos važnih lokacija s područja svih parkova Hrvatske.

Bilo je prilično izazovno uskladiti atraktivan dizajn, sve tražene funkcionalnosti i višejezičnost portala (hrvatski, engleski, njemački i talijanski) te integraciju sa sustavom za određivanje zemljopisnih koordinata zanimljivosti i atrakcija u zaštićenim područjima.

Dodatno, portal je trebalo optimizirati i integrirati s mobilnom aplikacijom i uređajima za navođenje i informiranje korisnika (tzv. beacon devices) na mobilnom uređaju u području parkova prirode i nacionalnih parkova.

Strategija, tehnologija, rješenje

Liferay platforma je odabrana zbog potencijala za razvoj svih traženih funkcionalnosti i specifičnih zahtjeva korisnika. Rezultat je višefunkcionalna internetska platforma koja može prikupljati podatke, integrirana s e-Commerce sustavom rezervacije i kupovine ulaznica te mobilnom aplikacijom. Liferay, također, omogućuje integraciju s vanjskim sustavima poput vremenske prognoze, Bioportala, WFS servisa i raznih društvenih mreža. Na taj način korisnici mogu pretraživati parkove, pronalaziti lokacije i rute, slati svoje fotografije i slično.

Ovaj kompleksan projekt realiziran je u suradnji s tvrtkama Krik Studio, FatDUX, Infoart Grupa i RAO.

Kontinuirano pružamo uslugu podrške i održavanja čitavog sustava.

Više možete pronaći na stranicama: Parkovi Hrvatske