UNDP Barbados

CAPEWS - CAP (Common Alerting Protocol) sustav za rano upozoravanje (Early Warning System)

OptimIT je razvio višefunkcionalno rješenje koje omogućava pravovremeno, jednostavno i sigurno slanje masovnih poruka upozorenja za potrebe država Karipskog otočja koje se uspješno koristi u osam zemalja.

Ideja, tko, što

OptimIT-ov tim stručnjaka je tijekom 2014. i 2015. godine razvio internetsku i mobilnu aplikaciju CAP.CAP – višefunkcionalno rješenje za pravovremeno, jednostavno i sigurno slanje masovnih poruka upozorenja i obavješćivanja za potrebe država Karipskog otočja.

Projekt pod nazivom CAPEWS (eng. Common Alerting Protocol based on Early Warning System) financirao je UNDP Barbados. Riječ je o projektu jačanja otpornosti i kapaciteta uvođenjem integriranih sustava ranog upozoravanja stanovništa Karipskog otočja. Tim značajnim i kompleksnim razvojnim projektom stekli smo brojna iskustva i znanja koja želimo podijeliti.

Želja nam je omogućiti najvišu razinu javne sigurnosti i ranog upozoravanja o potencijalnim opasnostima i prijetnjama budući da se sustav može koristiti za distribuciju širokog raspona obavijesti.

Izazov, cilj

Tijekom razvoja samog rješenja susreli smo se s dosta izazova koje smo uspješno prevladali.

Naime, aplikacija je razvijena za Karipsko otočje koje je često izloženo opasnostima od prirodnih nepogoda (poput snažnih oluja, uragana, poplava, potresa, tsunamija i vulkanske aktivnosti). Osim velike materijalne štete, nepogode svake godine odnose i ljudske živote. Države karipskog područja su turistički orijentirane zbog čega je prisutan velik broj stranih turista. Budući da je riječ o malenim, višejezičnim državama ograničene infrastrukture, pravovremena i točna informacija nužna je svima na ugroženom području kako bi se spasili životi lokalnog stanovništva i turista.

Pored prirodnih nepogoda i opasnosti, rješenje se može koristiti i u slučaju ekoloških zagađenja ili požara, za obavijesti o nestalim osobama, obustavama električne energije, informiranje većih kompleksa poput kampusa, trgovačkih centara i slično. Potencijal rješenja je ogroman zbog njegove skalabilnosti – poruke se mogu distribuirati velikom broju primatelja, no i ograničiti u skladu sa zadanim parametrima te odaslati odabranim osobama određenog područja.

Strategija, tehnologija, rješenje

Common Alerting Protocol (CAP) temelji se na XML protokolu uz korištenje sustava rane dojave i „disaster management“ protokola koji omogućuje pravovremeno, točno i pouzdano distribuiranje informacija te ažuriranje podataka o događajima koji su u interesu javne sigurnosti. Sustav je dugoročno održiv te ne zahtijeva visoku razinu informatičke pismenosti. Samo jednim klikom poruka se može poslati različitim komunikacijskim kanalima, a komunikacija može biti dvosmjerna. Osim primanja poruke upozorenja, primatelj poruke može odgovoriti na istu, ukoliko to situacija zahtijeva.

U standardnim postavkama, samo su ovlaštene osobe predviđene kao pošiljatelji upozorenja distributivnim kanalima poput elektroničke pošte, pametnih telefona, SMS-a, RDS-a, FM-a ili brodskog radija, televizije odnosno sirena. Međutim, standardne postavke ovlaštenja se mogu prilagoditi posebnim zahtjevima korisnika.

CAP.CAP je trenutno dostupan na hrvatskom i petnaest stranih jezika među kojima su: engleski, njemački, francuski, talijanski, španjolski, portugalski, nizozemski, slovenski, ruski, srpski, kineski, arapski, perzijski, armenski i ukrajinski. Prema potrebi, u vrlo kratkom vremenu i na jednostavan način, CAP.CAP se može prevesti na bilo koji drugi jezik.

Od 2016. godine naš se sustav aktivno koristi za odašiljanje poruka putem elektroničke pošte, javnih portala i mobilnih aplikacija, alarmirajući i obavještavajući stanovništvo na zahvaćenom području Kariba. Poruke su jednostavne, brzo se distribuiraju te putem CAP.CAP aplikacije uspješno upozoravaju lokalno stanovništvo i turiste na potencijalne prirodne nepogode poput, primjerice, snažnih uragana Irme i Marije tijekom 2017. godine.

Više možete pronaći na: Cap. Cap